Ankara Çim Ekimi
Toprakla uğraşanlar, evinin önünde, balkonunda yada saksısında küçük ya da büyük hiç fark etmez, toprakla uğraşmanın nasıl bir keyif ve terapi olduğunu iyi bilirler. Zamanları oldukça da bahçeleriyle ilgili her işi kendileri yaparlar. Yazın tadını açık mekanlarda ve bahçede geçirmek isteyenler için sonbahar ve ilkbahar ayları çim ekmek için en uygun zamanlardır. Yaz ve kış ayları tohum ekimi için uygun değildir. Sonbahar ise en ideal zamandır. Bu mevsimde ekilen çim sıcaklardan etkilenmez. Ancak unutmayın ki çim ekimi ve bakımının da çok ince işlemleri var. İşe öncelikle doğru ürünü ve aletleri seçerek başlamalısınız. Her ne olursa olsun amatörce ekilecek bir çim bile bazı detaylara dikkat edildiği zaman başarıya ulaşacak ve sizi mutlu edecektir.
Ankara çim ekimi, Ankarada çim ekimi, Ankara çim ekimi ustası, Ankara çim ekimi firması, Ankara çim biçme, Ankarada çim ekme
Ankara çim ekimi, Ankarada çim ekimi, Ankara çim ekimi ustası, Ankara çim ekimi firması, Ankara çim biçme, Ankarada çim ekme
Ankara Çim ekimi döneminde siz de bahçenizi çimlendirerek yemyeşil bir hale getirmek istiyor fakat bu konuda yeterli bilgiye sahip olmadığınız için bir türlü cesaret edemiyorsanız, işte size ihtiyacınız olan püf noktaları. Çim ekerken ve bakımını yaparken birkaç kritik noktaya dikkat ederek, bahçenizi en kolay şekilde çimlendirebilir, yemyeşil bir dünyaya adım atabilirsiniz.
Çim Seçimi
Çim seçimini etkileyen iki faktör vardır.
-
Kullanım amacı.
-
Çevre faktörleri.
Kullanım amacımız bahçemizi yeşillendirmek olduğuna göre burada seçilecek çim önem kazanır. Kullanım amacına göre çimler;
-
Spor alanı çimleri : Yoğun kullanımlar için uygundur. Çiğnenmeye karşı dayanıklıdırlar.
-
Rustik çim : Her türlü toprakta yetişen dayanıklı çim türüdür.
-
İngiliz çimi : Estetik bir çim çeşididir. Fazla çiğnenmeyecek alanlar için görseli çok güzel olan bir çimdir.
Çevre faktörlerine göre çimler;
-
Gölge alan çimi : Fazla güneş almayan, nemli bölgelerde kullanılabilecek bir çim çeşididir. Özellikle geniş ağaç altları için uygundur.
-
Kurak alan çimi: Yoğun güneş alan bölgeler için uygundur.
Çim tohumu tek çeşit veya 3’lü 4’lü 5’li 6’lı ve 7’li karışım gibi farklı özelliklere sahip tohumlardan meydana gelen karışımlar halinde satılır. Eğer çim ekeceğiniz bölge ve toprağı hakkında fazla bilginiz yoksa karışık çimleri tercih etmelisiniz. Bu karışımlar hazır alınabileceği gibi bahçe şartlarına uygun olarak uzman biri tarafından hazırlanabilir. Tohum satın almadan önce bahçe toprağının cinsi tespit edilmelidir. İklim şartları önemlidir. Mesela suyun yeterli olmadığı yerde az su isteyen bir çim ekilir. Ancak iklim yeterince sıcak değilse bu çimler kışın sararır ve kötü görünür. Bahçede yoğun bir kullanım varsa mutlaka basılmaya ve çiğnenmeye elverişli karışımlar kullanılmalıdır. Bahçede hem gölge, hem de sürekli güneş gören bölgeler olabilir. Bu durumda birkaç farklı karışım gerekebilir. Burada yapılacak şey şartları iyice inceleyip not almak, daha sonrasında tohum satan yerlerde iyi bir araştırma yapmaktır. Açık satılan tohumlardan ziyade ambalajlı tohumlar tercih edilirse zaten paketin üzerinde ayrıntılı bir şekilde özellikleri yazar.
Mevcut çim çeşitleri bir kaç grupta toplayabiliriz;
Kadife görünüşlü çim;
Zümrüt yeşili ve ince yapraklıdır. Golf sahalarında, aşırı çiğnenmeyen bahçelerde kullanılır. Çok kısa (1cm) biçilebilir. Nispeten serin iklimleri sevdiği için kış aylarında canlı rengini korur. Yaz aylarında bol ve düzenli su ister. Bakımı biraz zordur.
Geniş yapraklı çim;
Spor alanları, genel park ve bahçelerde, yoğun insan trafiği olan ev bahçelerinde kullanılır. Basılmaya dayanıklıdır. Biraz ihmal edilse de çabuk deforme olmaz. Fazla kısa biçilmez (2-2,5 cm) Bu cinsin kusuru biraz kaba görünüşlü olmasıdır.
Sıcak iklim çimi;
Bu cinsler sık dokulu, susuzluğa ve sıcağa çok dayanıklı olurlar. Ancak tamamen güneşli alanlarda kullanılabilirler. Serin iklimlerde kış aylarında sarı- kahverengi bir renge bürünür ve bozulabilirler.
Çiçekli çim;
İçinde çiçekli bitkiler bulunan bakımı kolay, hoş görünüşlü çimlerdir. Bitkiler çiçekte iken biçilmezler.
Rulo çim;
Çim ekmenin başka bir yolu da yetişmiş çim rulolarını halı gibi bahçeye döşemektir. Bu çimler profesyonel işletmelerce özenle yetiştirilir ve yabani ot riski taşımaz. Bahçeye çabucak uyum sağlayarak kısa zamanda yetişkin bir çim alan haline gelir.
Çim ekiminde ve bakımında kullanılan araçlar
Bahçenin Çim Ekimine Hazırlanması
Ekim yapılacak alanı çim ekimine hazırlarken mutlaka yapılması geren işleri söyle sıralayabiliriz.
-
Toprağı hazırlama işlemleri güneşli bir günde ve kuru toprak üzerinde yapılmalıdır.
-
Çim ekimi yapılacak alan taş ve bitki artıklarından temizlenmelidir.
-
Toprak 10-15 cm derinden kazılarak havalandırılmalı ve büyük toprak parçaları ufalanarak mümkün olduğunca küçültülmelidir. Tırmık ile toprak düzeltilmelidir.
-
Alana çim dışında başka çiçek yada ağaç dikilecek ise bu işler tamamlanmalıdır.
-
Eğer otomatik sulama sistemi döşenecekse, bu işlem toprak düzeltme işleminden önce yapılmalıdır.
Alan eğimi düzeltilebiliyorsa mümkün olduğu kadar azaltılmalıdır.
-
Toprak uygun değilse çeşitli maddelerle iyileştirilebilir. Ağır killi topraklara dere mili ve bolca organik gübre (tercihen koyun gübresi) katılır. Kumlu topraklar da çiftlik gübresi ilavesi ile toprağın su tutma özelliği arttırılır.
-
Yüzeyde 2 – 3 cm’lik ince toprak katmanı olması çok önemlidir. Ekim sırasında mükemmel sonuç almak için, bu düzeltme işlemi özenle yapılmalıdır.
Ekim sırasında yapılması zorunlu olmayan fakat yapılırsa daha iyi sonuç ve görsellik oluşturabilecek işleri de şöyle sıralayabiliriz.
-
Yabani ot ilaçlaması yapılmalıdır.
-
Çimlenecek alan içine çiçek dikiliyorsa yada ağaç varsa, çiçek ve ağaç çevrelerini bordür taşı yada tahta çit ile çevirin. Bu çevirme işlemini mümkün olduğunca düz çizgiler içerecek şekilde (dikdörtgen, kare gibi) yapın. Çünkü daha sonra çim biçme işlemi sırasında işiniz kolaylaşacaktır.
-
Ekim yapılacak alanın toprağı kötü ise dışarıdan alınacak organik atıklarca zengin toprak ile desteklenmeli, gerekirse alandaki toprak üst katmanının 15-20cm kadarı değiştirilmelidir.
Tüm buraya kadar anlatılanlar mükemmel bir çim ekimi için alanda yapılması gereken işlerdi. Bunlar olmadan çim ekilmez demek yanlış olur. Burada en önemli kısın alanın temizlenmesi, toprağın mümkün olduğu kadar havalanmasına yetecek derinlikte çapalanması ve iri toprak keseklerinin iyice ufalanarak düz bir zemin elde edilmesidir. Bu işlem yapıldıktan sonra çim ekimine geçilebilir.
Toprak hazırlandıktan sonra taş silindir ya da tahta takoz ile toprak sıkıştırılır. Bu tip bir alet elimizin altında yoksa ayak ile çiğnemek suretiyle (tabi alan fazla geniş değil se) de toprak sıkılaştırılabilir. Sıkılaştırmaktaki amaç, daha sonra sulama ile farklı alanlarda farklı toprak seviyelerinin oluşmasını engellemektir. Sıkılaştırma işlemi sırasında bazı yerlerde fazla çökmeler, bazı yerler de ise tümsekler oluşabilir. Bu gibi yerler, tırmık yardımı ile düzeltilmeli, gerekiyorsa çapa ya da bel ile fazla toprak yayılmalı, çukur oluşmuş ise kürek ile toprak eklenerek doldurulmalıdır. Buradaki amaç tamamen düz bir zemin oluşturmaktır. Düz zeminde hem çim görüntüsü daha iyi olur, hem de drenaj yani su birikmelerine engel olunmuş olur. Ayrıca çim biçme sırasında işiniz kolaylaşır ve her alanda aynı yükseklikte çimlerin kesilmesi sağlanır.
Çim Ekimi
Türkiye’nin Kuzey bölgelerinde, Nisan, Mayıs, Eylül ayları ekim yapmak için uygun aylardır. Mart, Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında ise ancak hava şartları uygun olduğu takdirde ekim yapılabilir. Diğer aylar ekim yapmaya uygun değildir.
Güney bölgelerinde ise Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Eylül, Ekim, Kasım ayları ekim için uygun aylardır. Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında ise ancak hava şartları uygun olduğu takdirde ekim yapılabilir. Diğer aylar ekim yapmaya uygun değildir.
Tohumlar rüzgarsız bir havada metrekareye ortalama 40-50 gram hesabıyla serpilir. Tohumun dengeli dağılması için bahçe ip gerilmek sureti ile belli birer metrekarelik bölümlere ayrılabilir. Ya da tahta çıtadan hazırlanacak 1m2 lik çerçeve ile ekim işi daha homojen olarak yapılabilir. Bahçenin bir kenarından başlayarak geriye doğru gidilir.
Ekimden sonra bahçe hafifçe tırmıklanır. Tohumları gömmeye çalışmamalıdır. tohum serme işleminden sonra tohumların üzerine 2-3 cm kalınlığında ince elenmiş hayvan gübresi ile karışık toprak ile örtülür. Bu işlem sadece hayvan gübresi ile de yapılabilir. Bu durumda tohumlar daha sağlıklı bir şekilde çimlenmeye başlayacaktır. Tohumların toprak ile temasının tam olarak sağlanabilmesi için, tohum üzerine toprak/gübre serme işleminden sonra silindir yada tahta tokmak toprak zemin iyice sıkıştırılır. Bu işlem ayrıca sulama sırasında tohumların yüzeye çıkmasına ve karınca, kuş gibi hayvanlar tarafında tohumların taşınmasına engel olur. Ekili alan her gün yağmurlama şeklinde sulanır. Su toprağın 5cm altına ulaşacak şekilde verilir. Göllenme ya da fazla su ile üst tabakanın akarak gitmesine izin verilmemelidir. Tohumlar 2-3 hafta içinde tamamen filizlenir. Yeni çimler 4-5 cm uzadıktan sonra köklerinin toprağı yumuşatarak kabarmasına neden olacağından üzerinden silindir geçirmek yapılabilecek bir hareket olsa da bu işlem çimlere zarar verebilir.
Çimler 8-10 cm. olunca keskin bıçaklı bir makine ile boyunun yarısı kadar kesilir. Daha sonrakilerde biraz daha kısa tutulur. Yeni çimler çok kısa biçilmemelidir. Bir ay boyunca toprak daima nemli olacak şekilde sulama yapılır. Sulama yaparken yeni çimlere basıp incitmemek için hafif tahtadan uzunca bir kalas edinilir. Çimlerin üzerine doğru uzatılır ve buna basılır.
Çim Bakımı
Çimlerin çıkma süresi kullanılan tohum karışımına göre değişiklik gösterir. Yaklaşık 2 ila 3 hafta içinde çıkmaya başlarlar.
İlk biçme
Çim alanlarda ilk biçim çok önemlidir. Kökler tam olarak gelişmediğinden ilk biçimden önce ve sonra alan mutlaka silindirlenmeli ve kullanılacak olan biçim aracının ( makas veya çim biçme makinesi) bıçakları mutlaka keskinleştirilmelidir. İlk biçime işleminde 2-3 gün önce silindir ile geçilerek çim köklerinin kabarttığı toprak ezilmelidir. Böylece biçme işlemi sırasında çimlerin köklerinde koparak çıkması engellenir. Ayrıca 2-3 gün içinde ezilme nedeniyle yatan çimlerin tekrar dik duruma gelmesi sağlanmış olur.
İlk biçimde çimler 8 cm yüksekliğe geldiğinde 6 cm’ye indirilmelidir. Sonraki biçimlerde çim yüksekliği 5-6 cm’den 3-4 cm’ye indirilmelidir. Her biçimde yaprak yüksekliğinin 1/3’ü biçilmelidir. Burada dikkat edilecek en önemli husus her biçimde biçim yönü değiştirilmelidir.
Devamlı bakım
Çimleri genel olarak hep 1/3 oranında kısaltın. Çim biçme makinesinin ulaşamadığı yerler için misinalı çim biçme makinesi veya çim budama makası kullanın. Küçük alanlar için en uygunu çim makasıdır.
İlkbaharda çimler haftada bir biçilmelidir.Yazın 15 günde bir biçilmelidir. Sonbaharda ise çimler Eylül sonuna kadar 15 günde bir biçilir.
Kış başlangıcı (kasım ayı): Çimleri son bir kez, kışa dayanabilmeleri için biraz da uzun bırakarak (5-6 cm) biçilir. Kış aylarında havanın çok soğuk olmadığı zamanlarda 10 cm geçmişse biçin. Aksi halde kışın pek uzayamayan çimler soğuktan donabilir.
Sulama
Yazın sulama, hafif yağmurlama şeklinde ve toprağın derinlemesine nem alması için (yaklaşık 10 cm derinliğe kadar) tercihen akşamları yapılır. Sulama miktarı havanın sıcaklığına göre değişir. Çimlerin suya ihtiyacı yeşil renginin donuk bir hale gelmesinden anlaşılabilir. Sulama için toprağın 2-3 cm kurumuş olması şarttır. En iyi sulama zamanı solma başlangıcıdır. Çimlerin su stresine girince renkleri donuklaşır, yaprak sapları kıvrılır veya aşağı doğru sarkar, gezilen alanlarda ayak izi çim üzerinde kalır. Kuru şartlar devam edince çimler solar. Bu işaretler alınınca sulama yapılmalıdır. Aşırı sulama yapmaktan da kaçınmalıdır. Fazla su topraktaki besin maddelerinin çabucak akıp gitmesine ve çimlerin çabucak boy verip köklerinin zayıflamasına yol açar. Belli aralıklarla doyuncaya kadar su verilmelidir. Sulama sırasında toprak en az 15 cm derinlikte ıslanmalıdır. Şöyle bir ıslatmak çime faydadan çok zarar verir. Kökler yeteri kadar derine gidemez ve çim dış etkilere karşı daha zayıf olur. Sulama sabah veya akşam yapılmalıdır. Öğlen yapılan sulamada hava sıcaklığının yüksek olması buharlaşmayı arttıracağından su kaybı fazla olur. Ayrıca su tanecikleri çim yapraklarında mercek görevi yaparak yer yer çimlerin güneşten yanmasına neden olabilir. Kış aylarında ise yağışlar yeterli olacağından ve çimlerin su ihtiyacı en düşük düzeyde olacağından sulamaya gerek yoktur.
Gübreleme
Gübreleme işlemi senede bir defa hayvan gübresi ile yapılırsa yeterli olacaktır. Özellikle son baharda son biçmeden sonra çim üzerine hayvan gübresi serilirse çok faydalı olur. Hem yağışlarla birlikte gübre içindeki elementlerin çim köklerine iletilmesi sağlanır hem de mineral bakımından zenginleşen toprakta çim kışı daha sağlıklı geçirmiş olur.
Yıllık bakım
İkinci biçmenin ardından yeni çim için uygun ilaçlama ile yabani otlar temizlenir. Alan küçük ve il ile yabanı ot temizlemesi yapılabiliyorsa uygulanır. El ile temizlerken yabani otların kökleri ile birlikte çekilmesine dikkat edilmelidir. Özellikler tohum döken yabani otlar çiçeklenme mevsiminde hemen temizlenmelidir. Çiçeklerin tohum oluşturmasına izin verilmemelidir. Her biçme işleminden önce yabani otların kontrol altında tutulması açısından temizlik yapılması uygun olur.
İlkbahar ve sonbahar aylarında havalandırma işlemi yaparak çim artıklarının temizlenmesi gerekir. Ayrıca kuruyan bölgeler varsa iyice temizlenmeli, çapalanarak kabartılmalı ve ezilerek düzeltilmelidir. Daha sonra çim tohumu serpilerek üzeri yine gübre ile kapatılır ve sulanır. Bu şekilde bozulan çim alanlarının yeniden güzel bir görünüme kavuşması sağlanır.
Çim içinde yosun, gölgede kalan sıkı toprakta oluşur. Büyük alanlarda yosun öldürücü ile küçük alanlarda ise el aletleri ile temizlik yapılmalıdır.
Aylara Göre Çim Bakımı
Ocak
Ocak ayında büyük ağaçlardan dökülen yapraklar varsa temizlemektir. Bu yağışlı ve çoğunlukla soğuk dönemde pek fazla bir iş yoktur.
Şubat
Ilıman bölgelerde çim bakım zamanı şubatta başlayabilir. Ancak mart ayı gelmeden alanınızda biçim yapmayınız.
Mart
Çim alanlarda çalışma programı aslında mart ayında başlar. Çimlerin büyümeye başladığı, hava ve toprak durumunun iyi olduğu bu dönemde, dökülmüş yaprakların ve alandaki çöplerin temizlenmesi için tırmıklama yapmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta tırmıklarken çime zarar vermemektir.
Kış ayları boyunca ayaza maruz kalmış çimleri silindirlemek iyi bir yoldur. Bu ay içinde yapacağınız biçme işleminde çimin üst kısmından biraz alınır. Bu dönemde yapılacak derin biçim çimlerde sararmalara yol açabilir. Biçim için kuru bir günü seçilir. Bu ay için ayda iki biçim yeterli olacaktır. Mart ayı içerisinde yapılacak tek iş biçim değildir. Alanda hastalık olup olmadığını bu ay içerisinde gözlemleye bilirsiniz. Eğer gerekli ise ilaçlama yaparsınız.
Nisan
Çimlerinizin gübreleme ve zararlı mücadelesi, zararların hızla büyüdüğü Nisan ayı sonuna doğru başlar. Toprak sıcaklığının artışı Nisan ayının ikinci döneminde çimlerinize Amonyum Nitrat uygulamanız faydalıdır.
Bu ay içerisinde çimlerinizin fazla uzamasını engelleyecek sıklıkta biçim yapmalısınız. Yine de ev bahçelerinde çimlerinizin boyunu 2,5 cm den aşağı indirmeyin. Nisan ayı kıştan zarar görmüş bölgeler için ara ekim yapılmasının uygun olduğu bir aydır. Karasal iklimin hüküm sürdüğü bölgelerde bu ay için ekim yapılabilir.
Mayıs
Bu ayda daha çok biçime başlarsınız. Çimlerin boyunu daha da kısaltabilirsiniz. Bütün aylar içinde Mayıs ayı zararlılarla mücadele için en uygun zamandır. Zararlılarla savaş için havanın iyi olduğu bir günü seçmeyi unutmayın.
Ayrıca çiminiz kuru, toprağınız ise nemli olmalı. Çim ekimini Mayıs ayının ikinci yarısına kadar tamamlamalısınız. Çim alanınıza azot takviyesi yapabilirsiniz. Bu ay içerisinde toprak genellikle nemlidir ama bazen kuru ve sıcak bir hava dalgasıyla karşılaşabilirsiniz. Eğer böyle bir durum meydana gelir ise çimlerinizde herhangi bir problem meydana gelmesini beklemeden sulamaya başlayın.
Haziran
Haziran ayı içerisinde kuru ve sıcak bir hava dalgasıyla karşılaşabilirsiniz, biçim boyunuzu daha iyi tutun. Haziran ayıyla birlikte yaz gübreleme zamanı başlar. Eğer çiminizde renk değişimleri ortaya çıkmışsa Amonyum Nitrat kullanabilirsiniz. Bazı zararlılar Mayıs ayı içerisinde yaptığınız zararlı savaşından kurtulmuş olabilir. Haziran ayı bunlarla savaşmak için uygun bir dönemdir.
Temmuz
Temmuz ayı içerisinde düzenli olarak biçime, sulamaya, tırmıklamaya başlayın. Ev bahçeleri için Temmuz ayının en büyük problemi ailenin tatile gitmesidir. Evinizden uzak kaldığınızda bahçenizle ilgilenecek ve biçim yapabilecek bir yardımcı bulmaya çalışmalısınız. Eğer Mayıs ayı içerisinde gübreleme yapmamışsanız ve yeterli suyunuz var ise azot uygulaması yapabilirsiniz.
Ağustos
Bu ayda Temmuz ayında yapılan işlemler devam ettirilir. Karasal iklimin hüküm sürdüğü yerlerde son gübreleme yapılmalıdır.
Eylül
Çim bakımında sonbahar programı Eylül ayında başlar. İlk yapılacak iş çimlerin boyunu sonbahara uygun bir boya alçaltmaktır. Solucanlar bu ay içerisinde aktif duruma gelirler. Bu dönemde ortaya çıkacak zararlılar için zirai ilaç bayilerinin tavsiye edeceği ilaçlar kullanılabilir. Eylül ayının birinci yarısında Ege ve Akdeniz bölgelerinde son gübreleme yapılmalıdır.
Ekim
Ekim ayı içinde düzenli biçim sona erer. Çim alanınızın üstüne dökülen yapraklar temizlenmediği takdirde çiminize zarar verir ve solucan probleminin artmasına neden olur. Bunun için alanınızı süpürmeyi ihmal etmeyin.
Kasım
Kasım ayı içinde çim alanınızda yapacağınız işlemler oldukça azalır. Bu işlemler alanınızı yapraklardan ve diğer çöplerden temizlemek eğer alanınızda solucan varsa ilaçlama yapmaktır. Eğer istenirse alanınızı kıştan korumak için yanmış, elenmiş ve elenmiş çiftlik gübresi serilebilir.
Aralık
Aralık ayı yoğun geçen bir bakım döneminden sonra dinlenme zamanını müjdeler. Dikkat edilecek en önemli nokta ıslak veya donmuş çim alana zarar vermekten kaçınmaktır.
Güzel bir çim elde etmek için ipuçları:
-
Yağmurlu zamanlarda sümüklü böceklere karşı ilaç uygulayın.
-
Ekim yapmadan önce yabani otların büyümesini engellemek için yalancı ekim yapın: ekim yapacakmış gibi toprağı hazırlayın ve yabani otlar büyüdükten sonra yabani ot ilacı uygulayın.
-
Çim ekiminden sonra büyümemiş tohumları yüzeye çıkarmamak için toprağı fazla derinlemesine işlemeyin.
-
Çimleri ıslakken biçmeyin.
-
Çim biçme makinesini yüksek hızda kullanmayın.
-
Çim biçme makinesini bıçaklarını düzenli olarak bileyin.
-
Bitkilerin büyümesi kışın yavaşladığından kışın çimleri gerekmedikçe biçmeyin.
-
Yosun veya çürümüş yaprak oluşumunu engellemek için kesilen çimleri mutlaka temizleyin.
-
Mümkünse otomatik sulama sistemi kullanın. Otomatik olarak programlanan sulama sistemleri, hortum veya benzeri hiçbir ürün kullanımı gerektirmeden, dengeli ve ölçülü bir sulama yapılmasını sağlar. Bu sistemler ayrıca bitki örtüsüne uygun sulama yaparak su tasarrufu da sağlamaktadır. Tek bir geçişte çimenlerin yeterli ve doğru şekilde sulanmasını sağlar. Sağlıklı çimler için sulama çok önemlidir. Yaz mevsiminde çok fazla sulama isteyen çimlerin ömrünü uzatmak doğru sulamayla mümkün olur.
ÇİM ALANLARIN YARARLARI NELERDİR?
-
Gözle görülen hoş bir görünüm elde etmek amacı ile tesis edilen çim alanları çevrenin kalitesini artırır estetik bir görünüm sağlar.
-
Çim alanları sağlıklı dinlenme ve oyun alanları oluşturur.
-
Göze hitap ederek insan yaşamını ferahlatıp rahatlama etkisi verir.
-
Kent içinde ve dışında çim alanları eğlence, çalışma ve ziyaretler için güvenilir alanlar oluşturur.
-
Çevrenin kalitesi yükselir. Doğal güzelliklerin gerçek potansiyelini ortaya koyup çoğu yerde arazi fiyatını artırır.
-
Karayollarında, demiryollarında, eğimli arazilerde toprak erozyonunu engeller.
-
Yüksek binaların, metal aksamlarının katı ve soğuk görünümlerinin yumuşamasına neden olur.
-
Bitkiler ortama nem verdikleri için sıcaklık azalır. Yani bitkiler ısıyı emerek klima gibi çalışırlar. Bu nedenle insanlar için rahatlatıcı etki yaparlar. Yaz aylarında sıcaklığı ortalama 5C° kadar kontrol ederler. Çim alanları asfalta göre 6 C°, çıplak araziye göre ise 10-12 C° serin olurlar.
-
60 metrekarelik bir çim alanı insanın bir günlük oksijen ihtiyacını karşılar. Oksijen vermek suretiyle havayı temizlerler.
-
Suyollarının belirlenmesinde kullanılırlar.
-
Polenlerin temizlenmesinde filtre görevi yaparlar. Kirleticilerin de emilmesini sağlarlar. Kükürt ve sülfür gibi maddeleri emerler.
-
Yangının yayılmasını engellerler.
-
Su kaybı en aza indiği gibi su kaynakları da yeşil alanlardan beslenirler.
-
Erozyonu önlerler.
-
Havadaki is ve tozları engelleme açısından oldukça önemlidir.
-
Gürültüyü % 20-30 oranında azaltır.
Yorumlar
Yorum Gönder